replix.pl

replix – blog ogólnotematyczny

nietolerancja glutenu
Zdrowie

Nietolerancja na gluten – objawy, pochodzenie oraz diagnostyka i leczenie

Człowiek, aby normalnie żyć i funkcjonować musi dostarczać organizmowi rożnego rodzaju związki mineralne, jak również energię pochodzącą z pokarmu. Jednakże wiele osób musi uważać na to co spożywa, a jego organizm nie jest w stanie wszystkiego trawić. Jednym z tego rodzaju zaburzeń jest nietolerancja glutenu. Na czym polega tego rodzaju schorzenie? Jak się objawia choroba? Jakie są jej przyczyny? Jak walczyć z bólem oraz problemami trawiennymi? Czy nietolerancję można wyleczyć i jak jej zapobiegać?
Nietolerancja glutenu to zaburzenie, które charakteryzuje się nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Spowodowana jest najczęściej podłożem genetycznym. Ta przewlekła choroba autoimmunologiczna może mieć charakter przejściowy lub stały. Dlatego też wyróżnia się trzy rodzaje nietolerancji. Są nimi: celiakia, alergia na gluten, jak również niecieliakalna wrażliwość na ten składnik. Jak rozpoznać tego rodzaju zaburzenie? Jakie objawy powinny nas zaniepokoić? Jak wygląda diagnostyka?
Objawy nietolerancji glutenu są bardzo różnorodne. Mogą one dawać znać o sobie z wielu stron. Uzależnione są także od typu choroby i jej stopnia zaawansowania. Jednym z najczęściej obserwowanych symptomów jest ból brzucha oraz problemy trawienne – w tym wymioty, biegunki czy nudności. Do znanych objawów nalezą także duszności i problemy związane z układem oddechowym, problemy skórne w postaci wysypek, świądu, podrażnienia skóry. W niektórych przypadkach może również dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Choć jest to bardzo rzadki przypadek, to warto go wziąć pod uwagę.
Podczas rozpatrywania objawów warto też przyjrzeć się czynnikom takim jak czas wystąpienia. Symptomy, które pokazują się zaraz po spożyciu glutenu – parę minut po, lub w ten sam dzień – mogą wskazywać na obecność alergii. Skutki spożycia tego składnika występujące w dalszym okresie są oznaką nietolerancji glutenu wywołanej celiakią.
Jak radzić sobie z tego rodzaju problemem?
Najważniejszym działaniem podczas terapii jest dokładna i trafna diagnoza. Podczas niej należy wykonać kilka podstawowych badań zleconych przez lekarza specjalistę. Najczęściej są to: wywiad z pacjentem, badania laboratoryjne z krwi, kału czy moczu, jak również testy histopatologiczne i genetyczne.
Odpowiednie rozpoznanie pozwoli dobrać prawidłowy plan leczenia. Na pierwszym miejscu znajduje się odpowiednie dieta. To właśnie ona może przynieść rezultaty. Całkowite wykluczenie glutenu z jadłospisu oraz zadbanie o dostarczenie wszystkich składników poprawi kondycję organizmu oraz samopoczucie pacjenta.